Anasayfa
Hakkımızda
İletişim
Yazılım
Eğitim
Danışmanlık
Ar-Ge
Projeler
Ürünler
Bilgi
Teknolojileri
Yazılım
Eğitim
Danışmanlık
Probayt
th:text="${previousData}"
th:text="${nextData}"
Blog
Yazılım Metodolojileri
Süreç Yönetimi ve Ön Hazırlık
Sahip olduğumuz prensipler gereği sistemli, disiplinli ve planlı bir şekilde çalışmaktayız. Bir projeye başlamadan önce mutlaka sürecin nasıl yönetileceğinin, uygulanacak olan metodolojilerin ve kullanılacak olan araçların iyi bir şekilde düşünülmesi gerekmektedir. Projenin ön hazırlık aşamasında yapılan bu çalışma, projenin başarı oranını ve takvimini doğrudan etkilemektedir. Planı iyi yapılan proje, temeli sağlam atılan bina gibidir.
Metodolojilerin Belirlenmesi
Proje ve şartname isterleri analiz edilerek proje şablonu oluşturulur ve ardından bu şablona en uygun proje geliştirme metodolojileri belirlenir.
Ekibin Oluşturulması
Proje şablonu ve metodolojiler göz önüne alınarak gerekli bilgi, tecrübe ve donanıma sahip alanında uzman mühendislerden oluşan bir ekip kurulur.
Diyagramların Çizilmesi
Ekipteki mühendislerin her biri kendi uzmanlık alanlarına göre gruplandırılır ve her grup projenin ilgili bölümüne ait diyagramları büyük bir özenle hazırlar.
Gözden Geçirme
Belirlenen metodolojiler, çizilen diyagramlar, çıkartılan iş planı ve oluşturulan proje takvimi tüm ekip ile biraraya gelinerek detaylı bir şekilde gözden geçirilir.
İş Parçacıkları
Bütün iş, modüllere ve geliştirme modeline de sadık kalmak kaydıyla, kolay takip edilebilir ve yeniden kullanılabilir bir yapıda parçacıklara bölünür.
Tasarımın Görselleştirilmesi
Yapılan tüm planlar ve tasarımlar hem ayrı ayrı hem de bir bütün halinde görselleştirilir.
İşlerin Atanması
Ekipteki mühendislerin uzmanlık alanlarına göre her bir iş parçacığı doğru kişiye atanır ve iş planına uygun şekilde takibi yapılır.
Kodların Yazılması
Uygulama Geliştirme Süreci
Uygulama kodlarının standartlara uyun olarak yeniden kullanılabilir tarzda, sağlam ve doğru modellerle yazılması çok önemlidir. Karmaşık, uzayıp giden ve okunması zor olan kodlar hem projenin doğru çalışmasını engeller hem de bakımı imkansız bir hal alır. En küçük detayına kadar önem verilerek ve özen gösterilerek yazılmış olması ve tüm testlerden başarıyla geçmesi gerekmektedir. Nesne yönelimli konsepte sadık kalınarak ve yeni teknolojilerle kodlarımız yazılmaktadır.
Kodların Yazılması
Standartlara uygun, yeniden kullanılabilir, kendi içerisinde tutarlı ve geliştirme modeline uygun olarak projenin kodları büyük bir özenle yazılır.
Kod Optimizasyonu
Güvenlik açıklarının tespiti, zaafiyetlerin giderilmesi ve performansın artırılması maksadıyla kodlar düşük seviyeli ve ara katmanlar halinde incelenir.
Ekip Çalışması ve Yönetimi
Ekip içerisindeki mühendisler, diğer grupların ve kişilerin yazdıkları kodların testlerini gerçekleştirir. Fikirlerini tartışarak birbirlerine güç sağlarlar.
Kullanıcıya Hitap Etme
Uygulamanın her noktasında kullanıcının çok rahat anlayabileceği, kolay, sade, kullanıcı dostu bir arayüze ve fonksiyonelliğe sahip olduğundan emin olunur.
Sorunlarının Giderilmesi
Yapılan testler ve incelemeler sonucunda tespit edilen eksiklikler veya sorunlar tamamen giderilerek memnuniyet verici bir noktaya ulaştırılır.
Performans Testleri
Projenin sistemden bağımsız olarak performans, yük ve stres başta olmak üzere tüm testleri gerçekleştirilerek gerekli olan optimizasyon ayarları yapılır.
Penetrasyon Testleri
Yazılımın sistemden bağımsız olarak penetrasyon testleri büyük bir önem ve özenle yapılır. En ufak bir zaafiyet dahi söz konusu olmayıncaya kadar iyileştirilir.
Sistemin İnşası
Sistem Kurulumu ve Devreye Alma
Minimum maliyet ile maksimum verimin alınacağı bir sistemin kurulması için projenin iyi bir şekilde analiz edilmesi, ihtiyaçlarının iyi anlaşılması ve planlamanın doğru yapılması gerekmektedir. Sistemin kurulumu en uçtaki ağ cihazından en içteki bir portun ayarına varıncaya dek titizlikle, disiplinli ve sistemli bir şekilde yapılmalıdır. Projenin güvenliği, varlığı, sağlıklı çalışması, sürekliliği, yedekliliği ve performansı kurulacak sistemin kalitesiyle doğru orantılıdır.
Altyapının Oluşturulması
Sistemin altyapısı daha önce yapılan planlara uygun olarak ağ araçlarının konumlandırılması, kablolama işlemleri ve ağ ayarları yapılarak oluşturulur.
Sunucuların Kurulumu
Donanımlar minimum maliyet ve maksimum verimle çalışacak şekilde tercihleri yapılarak temin edilirler ve uzman ekiplerce sunucu kurulumları sağlanır.
Sistemin Kurulumu
Donanımlar kurulduktan sonra sistemin sanallaştırılması, işletim sistemlerinin ve diğer gerekli araçların yüklenerek ayarlarının yapılandırılması işlemleri gerçekleştirilir.
Sistemin Çalıştırılması
Tüm sistem çalışmaları tamamlandıktan ve kontrolleri yapıldıktan sonra sistem çalıştırılarak arzu edilen şekilde yapılandırıldığından emin olunur.
Sistem Güvenliği
Penetrasyon ve performans testleri başta olmak üzere sistem bir bütün olarak yeniden testler ele alınır, zaafiyetler taranır, güvenlik açıkları kapatılır ve ayrıca optimizasyon yapılarak performans artırılır.
Sistemin Kullanıcılara Açılması
Sistem kullanıcılarının grupları, rolleri, yetkileri vesaire gibi ayarları yapılır. Daha sonra plan dahilinde belirlenen kriterlere göre sistem kullanıcılara açılır.
Sistemin İzlenmesi
Sistemi izlemek amacıyla geliştirilen modül vasıtasıyla, tüm sistem en ince noktasına kadar istatistiksel verileri de görüntülenebilecek şekilde izlemeye alınır.